competitie Nederland

Ook in Nederland (net als in 60 andere landen op onze aardbol) wordt boccia gespeeld. Hun competitie ziet er wel engzins anders uit. Terwijl onze nationale (Vlaamse en Belgische) competitie naar het voorbeeld van de internationale tornooien is gemodelleerd (iedereen speelt tegen spelers uit zijn categorie) is dit in Nederland niet het geval. Zij organiseren een competitie, verdeeld over 9 wedstrijddagen. Elke speler moet 7 wedstrijddagen meespelen.


Een ander verschil is dat men enkel onderscheid maakt tussen spelers die een classificatie (BC1-2-3-4) hebben gekregen en diegenen die deze niet hebben gekregen. De eerste groep noemt men de Paralympische Klasse (omdat dit type spelers ook aan de internationale competitie mag deelnemen), de overige spelers spelen in de Open Klasse.


In de Paralympische Klasse bestaan er dan nog eens twee afdelingen, de A en de B-divisie. In 2014 starten de spelers met een hele competitie (eerste vijf wedstrijddagen, 14 wedstrijden per speler - 7 tegenstanders). Daarna wordt er een nieuwe indeling gemaakt, waarbij de speler die voorlaatste en laatste eindigde in de A-klasse in de B-klasse spelen en de spelers die eerste en tweede eindigden in de B-klasse naar de A-klasse promoveren. Daarna wordt er in beide divisies een halve competitie gespeeld (7 wedstrijden per speler). Na deze reeks wedstrijden ontvangen de winnaars van beide reeksen de beker. De laatste speler van de A-divisie degradeert naar de B-divisie, de winnaar van de B-divisie stijgt naar de A-divisie.


In de Open Klasse spelen alle spelers de eerste tornooien tegen elkaar. Zij starten met een halve competitie (13 spelers dus 12 wedstrijden tijdens de eerste vier wedstrijddagen). Daarna spelen de eerste zeven spelers een hele competitie (6 tegenstanders dus 12 wedstrijden per speler) om het kampioenschap en de overige spelers in een B-poule een hele competitie (5 tegenstanders dus 10 wedstrijden) voor ranking Nederlands Kampioenschap.


Er zijn enkele Belgische spelers die meedoen in de Nederlandse competitie. Dit om extra wedstrijdritme op te doen en om nieuwe ervaringen te beleven. Sinds 2014 neemt ook Spinnaker deel aan deze competitie.


Daarnaast wordt er ook nog een Nederlands Kampioenschap georganiseerd waaraan ook Belgen mogen deelnemen.